Herders zwerftocht over het Balloërveld

Ontdek het Balloërveld!

Zoals een schaapsherder

Altijd al eens graag willen weten hoe een herder zijn de kudde hoedt. En gelijktijdig het Balloërveld ontdekken zoals dit voor wandelaars, midden op de hei niet is toegestaan? Dan is deelname aan de Herders Zwerftocht misschien iets voor jou. Je leert hoe je de kudde een richting op kunt drijven, je ziet wat de schapen eten en hoe ze zich in een kudde gedragen. Dit kan op elke derde zondag van de maand bij de Herders van Balloo.

Deelnemers verzamelen zich om twee uur bij de schaapskooi. Als iedereen aanwezig is vertrekken we lopend naar de herderin Marianne die al met de kudde op de hei aanwezig is. Zij verteld over de schapen, geeft uitleg over het hoeden van de kudde en hoe je ze om vier uur weer bij de schaapskooi kunt krijgen. Dat dit niet altijd eenvoudig is, daar kom je als hulpherder snel achter want het vereist samenwerking met de andere deelnemers en kan ook best wel eens inspannend zijn.  Door het geaccidenteerde terrein met soms hoge struikheide en hier en daar wat braamstruiken kan het wat ongemakkelijk lopen zijn maar het hele jaar prachtig om te doen.

De tocht duurt ongeveer anderhalf uur en rond vier uur arriveert men moe, en een bijzondere natuur ervaring rijker weer bij de schaapskooi. Het hoeden van schapen is voor leken zowel een recreatieve als sportieve activiteit die qua inspanning het midden houdt tussen wandelen en trimmen. Net zoiets als b.v. het ongemakkelijke wadlopen maar dan met een extra dimensie, het drijven van een kudde Drentse heideschapen die er soms een heel andere opvattingen op na houden. Na afloop wordt er wordt er voor de deelnemers een gratis koffie, thee of limonade voor de kinderen geschonken.


Voor wie is de Herders zwerftocht geschikt? 

  •  Voor groepen tot max. 15 personen, geen honden.
  •  Kinderen tot 10 jaar onder begeleiding van ouder(s). 
  •  Goed en stevig schoeisel of laarzen is een must. 
  •  De kosten voor deelname bedragen 15 euro. 
  •  Kinderen t/m 12 jaar gratis onder begeleiding van een ouder. 
  •  Voor adoptanten Lammetje is deelname aan de zwerftocht in Augustus gratis  


Voor meer informatie informeer in het Wol-Atelier bij de schaapskooi Balloërveld.

Via onderstaande formulier kun je je aanmelden voor de herders zwerftocht.