Herdershonden van Balloo
Geplaatst op 21 september 2021

Herdershonden van Balloo

Een Herder kan haast niet zonder een herdershond, maar waarom? Wat voor een soort honden zijn herdershonden nou eigenlijk, en wat zijn hun taken? Lees er meer over in dit blogartikel, waar je ook kennis gaat maken met de herdershonden van Balloo.

Wat zijn herdershonden?

Herdershonden zijn een groep hondenrassen die gefokt zijn om met kuddes schapen te werken. Er zijn veel verschillende soorten honden die binnen de groep herdershonden vallen. Een herdershond kan bijvoorbeeld een Duitse herder zijn, maar ook een langharige collie of een rottweiler. Herdershonden zijn vaak atletisch gebouwd, groot en gespierd. Ook zijn ze erg intelligent, loyaal en werken ze nauw samen met hun baas.

De taken van een herdershond

De hond kan een schaapskudde op twee manieren leiden; hoeden of drijven. Bij het hoeden werkt de hond nabij de kudde, terwijl de herder vooraan of achteraan de kudde loopt. Het doel van het hoeden is om de kudde bij elkaar te houden. 

Bij het drijven werkt de hond op een grotere afstand. Hier is het aan de hond om de kudde naar de goede richting te leiden of op te halen. Daarnaast moeten ze de kudde ook naar de herder kunnen leiden. Een herdershond heeft ook nog een andere taak; het bewaken van de kudde. Denk aan het zien en verjagen van gevaarlijke roofdieren zoals wolven, die in recentelijke jaren een steeds groter probleem vormen voor schaapherders.

Maak kennis met Lena en Bootz de tweede

De Herders van Balloo hebben ook hun eigen herdershonden, Lena en Bootz de tweede. Lena is een bordercollie en werkt al jarenlang met de herders samen. Lena is een onmisbaar onderdeel van de Herders van Balloo.

Sinds kort is er een nieuwe herdershond bij de Herders van Balloo komen werken, Bootz de tweede! Hij is nog jong en heeft nog veel te leren, maar met de hulp van Lena zal hij een getalenteerde herdershond worden.

Wil je kennis maken met onze herdershonden? Kom dan langs bij de schaapskooi, of schrijf je in voor de herders zwerftocht.