• Home
  • Drents Heideschaap

Drents Heideschaap

Het kleine, sobere Drentse Heideschaap behoort tot de oerrassen van Europa en is het oudste schapenras van het vaste land van West-Europa. Vanaf ongeveer 4.000 voor Chr. komt het in Drenthe voor. Het is een rustiek ras, wat te zien is aan de ranke bouw, de hoorns, de ruige vacht en het feit dat ze goed gedijen op schrale grond. Meer informatie over het Drents heideschaap >

Fokken Drentse Heideschaap

over het drents heideschaapHerder Albert Koopman begon begin jaren ’80 met een kudde Drentse heideschapen voor landschapsbeheer op het Balloër veld. Vanaf 1986 was de schaapskudde zover gegroeid dat hij in staat was streng te selecteren, en hierna werden alleen nog goedgekeurde dieren voor de fokkerij ingezet. Vanaf 2001 is met de komst van herder Marianne gestart met het stellen van foldoelen in overleg met de Stichting Zeldzame Huisdieren(SZH) om het oude type Drentse heideschaap te bewaren voor de toekomst. Herders van Balloo is sinds 2006 een door de SZH erkend fokbedrijf voor Drentse heideschapen. Fokkers en houders van het Drentse heideschaap, verenigd in de Nederlandse Fokkersvereniging van het Drentse Heideschaap, dragen met het behoud van dit schaap bij aan het levend houden van een uniek, cultuurhistorisch landschap.

Landschapsbeheer in Drente

De Herders van Balloo beheren naast het Balloërveld nog een aantal andere natuurreservaten: Het Meindertsveen, natuurreservaat Drouwenerveen, deelgebieden in Taarlo, Tuinakkers, Papenvoort, Nooitgedacht, Watermolenven. De fokrammen en de jonge rammetjes lopen in die gebieden tot ze het gewicht hebben om geslacht te worden of ze worden geselecteerd voor de fokkerij.

Kopen of huren van de Drentse Heideschapen

Elk jaar worden er in de schaapskudde weer zo rond de honderd lammeren geboren. Deze kunnen niet allemaal aangehouden worden, een deel ervan is voor de verkoop. Het is mogelijk bij Herders van Balloo schapen te kopen of te huren.
Voor landschapsbeheer is een kudde Drentse heideschapen uitstekend inzetbaar. Marianne en Albert kunnen u hierover deskundig advies geven. Tevens kunt u een dekram huren, indien u zelf ooien van dit ras heeft en graag zelf wilt gaan fokken.

Over de huur/aanschaf van schapen kunt u contact opnemen met herder Albert of Marianne of onderstaand formulier invullen.

SZH Oorkonde

De Herders van Balloo kregen in 2011 een oorkonde uitgereikt van de SZH Stichting Zeldzame Huisdierrassen en Levend Erfgoed voor hun pionierswerk met de Drentse heideschapen (een zeldzaam huisdierras).

Wilt u weten welke mogelijkheden er zijn om schapen te huren/kopen? 
Vul uw gegevens en wensen in en wij nemen contact met u op.

Aanvraag kopen of huren van onze Drents Heideschaap