Schaapskudde van Balloo in het nieuws
Geplaatst op 23 februari 2021

Schaapskudde van Balloo in het nieuws

Verschillende nieuwswebsites schrijven over de onverwachte babyboom op het Balloërveld. Op onder andere RVT Drenthe, Dagblad van het Noorden, Nos en nu.nl staat er een artikel over de schaapskudde van Balloo.

Rammetje rampetampt erop los: onverwachte babyboom op het Balloërveld

Normaal worden de eerste lammetjes in april en mei geboren, maar de schaapskudde bij Balloo breidt zich nu al uit en dat was niet helemaal de bedoeling: een ongeplande babyboom op het Balloërveld.

De schaapskudde op het Balloërveld heeft een streng fokprogramma. Ramlammetjes worden als ze zes à zeven maanden zijn, bij de ooien weggehaald. Afgelopen jaar ging het toch even mis.

Schrijft RTV Drenthe

Herder in Balloo onderschatte piepjong maar hitsig ram: 'Nu al 20 lammetjes'

Veel geblaat, weinig wol. Dat spreekwoord is zeker niet van toepassing op een jong rammetje in een Drentse schaapskudde. Het dier deed zich voor als onschuldig moederskindje en legde zo de herder van dienst in de luren.

Lammetjes? Normaliter zie je die pas in april of mei, maar dit jaar blijken al zeker twintig ooien van de Drentse kudde in Balloo bevrucht. Het gaat om het ras Drents heideschaap. Dat wordt streng beschermd. Jonge rammen worden daarom na zes of zeven maanden weggehaald bij hun moeders, om ongelukken te voorkomen.

Schrijft Dagblad van het Noorden

Jonge ram onderschat door Drentse herder, al twintig lammetjes geboren

Een herder in Drenthe heeft een jonge ram onderschat, met als gevolg dat het dier voor twintig lammetjes in de kudde heeft gezorgd. "Het ramlammetje liep nog zo druk te drinken bij zijn moeder, dat ik dacht dat hij nog wel bij de kudde kon blijven", vertelt schaapsherder Marianne Duinkerken maandag aan RTV Drenthe.

Naast drinken, bleek de zwarte ram achteraf gezien ook druk met het bevruchten van de schapen in de kudde.

Schrijft Nu.nl

Foutje herder veroorzaakt babyboom bij schaapskudde Balloo: 'Nu al 20 lammetjes'

De schaapskudde in Drenthe heeft een streng fokprogramma om het ras Drents heideschaap zo goed mogelijk in stand te houden. Mannetjes worden daarom als ze zes à zeven maanden zijn, weggehaald bij hun moeders.

"Dit ramlammetje liep nog zo druk te drinken bij zijn moeder dat ik dacht dat hij nog wel bij de kudde kon blijven", zegt schaapsherder Marianne Duinkerken lichtelijk schuldbewust tegen RTV Drenthe. "Dat had ik verkeerd ingeschat."

Schrijft NOS