• Home
  • Actueel
  • Open Dag Fibershed Route! Zaterdag 21 oktober
FIbershed Herders Balloo
Geplaatst op 21 september 2023

Open dag Fibershed Route! Zaterdag 21 oktober

Ervaar hoe alles om ons heen, natuur, dier én mens, met elkaar verbonden is bij Herders van Balloo.
In het kader van de de Fibershed Route, organiseren Herders van Balloo, Beatrice Waanders en Fibershed gezamenlijk een inspirerende open dag!


Het programma

09:30 uur: Welkom door Herder Marianne Duinkerken. Over natuurbeheer met een kudde schapen, en welke waar Herders van Balloo zich mee bezig houden. 

10:00 uur: Goede Gespreksstof. Fibershed publiceert op 26 oktober een boek voor jongeren (10+) over de impact van kleding. Martine Nieuwenhuis vertelt over de totstandkoming van het boek en wie er allemaal aan meewerkten. Ook kun je het boek als eerste inzien en kopen! Lees meer over dit project. 

10.40 uur: Beatrice Waanders. Beatrice Waanders (Willem de Kooning Academie, Rotterdam) werkt sinds 2008 internationaal als viltkunstenaar gespecialiseerd in wolvilt. Tijdens deze dag is er een kleine expositie ingericht van het werk van Beatrice en zal ze iets vertellen over haar weg met de ruwe wol van de Nederlandse schaapsherder tot de catwalk van Parijs en de internationale designwereld. 

11.00 uur: Bezoek Wolatelier. In het Wolatelier wordt u gastvrij ontvangen door de medewerkers van de herders van Balloo u informeren over onder andere vachten, handgesponnen wol Ambachtelijk brei- en viltwerk. 

12.00 uur: Afsluiting


Over Herders van Balloo

In opdracht van Staatsbosbeheer beheren de Herders van Balloo het Balloërveld, gelegen bij Balloo / Rolde in Drenthe. Dit landschapsbeheer is de hoofdtaak van hun bedrijf. Het bedrijf richt zich verder op het fokken en de verkoop van Drentse heideschapen, de verkoop van lamsvlees, lamssalami, gesponnen wol, huiden en vachten en het organiseren van excursies met de schaapskudde op het Balloërveld. 


Over Beatrice Waanders

Beatrice Waanders (Willem de Kooning Academie, Rotterdam) werkt sinds 2008 internationaal als viltkunstenaar gespecialiseerd in wolvilt op radicaal energie-neutrale wijze van de ruwe Nederlandse wol van lokale schaapskuddes die de gronden van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer begrazen voor meer biodiversiteit. Haar werk is vaak conceptueel, ook maakt ze kunstobjecten zoals een 70 meter lang werk van de wol van de Haagse schaapskudde die geëxposeerd werd in het stadhuis van Den Haag. Ze exposeerde op beurzen als Dutch Designweek, Maison & Objet Parijs en Art Basel Miami. Beatrice Waanders werkte voor LVMH, met designers als John Galliano voor Maison Margiela (o.a. een cape voor zangeres Rihanna) en bekleedde werken van Joep van Lieshout.


Over Fibershed

Fibershed is een wereldwijde beweging van lokale gemeenschappen die regionale vezelsystemen ontwikkelen die de bodem opbouwen en de gezondheid van onze biosfeer beschermen. Fibershed benadrukt de dringende noodzaak van meer transparantie en respect voor ons textiel en onze kleding en streeft ernaar de verloren relatie met de oorsprong van wat wij dagelijks gebruiken en dragen te herstellen. De stichting ondersteunt en verbindt ontwerpers, onderzoekers en ondernemers die zich inzetten om het textiel- en kledingsysteem natuurlijker, lokaler en gezonder te maken.


Datum: 21 Oktober 2023
Aanvangstijd: 10:00-12:00uur
Locatie: Herders van Balloo, Crabbeweg 2 9458 TE Balloo (bij Rolde)
Doelgroep: Volwassenen en kinderen vanaf 10 jaar

Registreer tijdig via Eventbrite. Er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.