• Home
  • Actueel
  • Studenten Minerva aan de slag bij schaapskooi Balloo
Studenten Minerva aan de slag bij schaapskooi Balloo
Geplaatst op 4 februari 2020


Studenten Minerva aan de slag bij schaapskooi Balloo

Balloo – In februari gaan dertien internationale studenten van de Academie Minerva in de schaapskooi van de Herders van Balloo werken met de wol van de kudde Drentse heideschapen. Het is de eerste week van een nieuw off-course studieprogramma voor studenten van de afdeling Design en Fine Art en Docent Beeldende Kunst en Vormgeving.  Na de week in de schaapskooi, die maandag 10 februari van start gaat, wordt er in de rest van het studiejaar verder gewerkt met de wol.

Deze off-course opleiding wordt begeleid door Minerva docent Lisa Sportel van de afdeling Design van de Groningse Academie Minerva. De eerste week staat in het teken van kennismaken met de wol van de kudde, vezelstudie en de vele mogelijkheden verkennen die de schapenvachten bieden. Na die week worden de materialen meegenomen en kunnen de studenten hun kennis verdiepen en hun creativiteit botvieren.

De Herders van Balloo onderscheiden zich ten opzichte van andere schaapskuddes doordat zij heel selectief fokken. Slechts de mooiste ooien worden gedekt en de kwaliteit van de vacht is daarin leidend. Zodoende zijn er minder lammeren, maar wel juist met bijzonder getinte vachten. Vachten die steeds populairder worden onder spinners en vilters.  Ook de internationaal bekende kunstenares Claudy Jongstra werkt al jaren met de vachten van Drentse heideschapen.

Aan het eind van het studiejaar zullen de studenten tijdens het Schapenscheerdersfestival & Wolfeest (11/12 juli) hun werk exposeren.

De Minerva off-course in de schaapskooi van Balloo is van maandag 10 t/m vrijdag 14 februari in de schaapskooi van de Herders van Balloo, Crabbeweg 2 in Balloo. Het is een project van de Academie Minerva in Groningen. De eind-expositie is op 11/12 juli tijdens het Schapenscheerdersfestival & Wolfeest bij de schaapskooi in Balloo.